Gespot op IPM

IPM, wat hier staat voor Internationale Pflanzenmesse, vindt jaarlijks plaats tijdens de laatste week van januari in Messe Essen, Duitsland. Er is een stevige Vlaamse deelname en het mag dan ook niet verbazen dat we er regelmatig Vlaams horen spreken. Met zo’n 57 000 vakbezoekers is ook deze 32ste uitgave geslaagd te noemen.

De beurs is vooral belangrijk voor inkopers en verantwoordelijken van tuincentra en andere verkooppunten. Deze komen vanuit de hele wereld naar IPM om te zien wat nieuw is, wat er in de volgende seizoenen zal verkopen. Als tuinaannemer is het ook interessant om hiervan op de hoogte te zijn, want gezien de publiciteit die de nieuwe planten krijgen zal er zeker vraag naar ontstaan. Om in één blik alle nieuwigheden te kunnen beoordelen, is er het zogenaamde Neuheitenschaufenster. Hier worden de introducties beoordeeld door een jury – waarmee we het niet altijd eens hoeven te zijn – en worden prijzen toegekend in verschillende categorieën. Het moet ons van het hart dat de scheidslijn tussen deze categorieën niet altijd even duidelijk is: vaak worden planten beoordeeld als tuinplanten terwijl ze bij ons beter zouden gedijen als balkon- en terrasplanten.

De Winnaars

  • Perk- en balkonplanten: Pelargonium grandiflorum ‘pac Bermuda Pink, Regbepi’. De bloemen lijken eerder op die van een Gloxinia dan van een geranium. De bloem is ijsroze met een groot wit oog.
  • Kuipplanten: Dianella revoluta Coolvista®(Allyn-Citation). De jury vindt deze een must voor alle tuinarchitecten. Ze zijn modern, cool, rechtlijnig, edel, makkelijk te verzorgen. Moeten er nog meer superlatieven zijn? Wel, af en toe vergeten te gieten is geen ramp.
  • Houtige planten: Betula pendula ‘Magical Globe’. Klein blijvende berk met een compacte, kegelvormige kroon. Ideaal voor een kleine tuin en we hoeven hem niet te snoeien. Vraagje hierbij: zal een berk wel goed ontvangen worden, gezien vele tuinbezitters deze planten eerder beschouwen als een pest dan als een sierboom met toegevoegde waarde.